Enthousiasme

Kenmerken van enthousiaste lichaamstaal

1 Een duidelijk articuleren.
Gebruik de mond volledig, overdrijf een beetje bij het uitspreken van de woorden. Open de mond zodat de woorden naar buiten schallen. Dus geen inslikken van woorden en onverstaanbaar binnensmonds gemompel.


2 Een gepassioneerde intonatie.
Spreek met emotie in de stem. De ene zin knal je er agressief en hard uit, terwijl de andere zacht en ingetogen gebracht wordt. Door gevoel in de stem te leggen komt je verhaal spannend en avontuurlijk over. Let maar eens op de cabaretiers zoals Theo Maassen en Yoep van het Hek. Een goede oefening is het hardop voorlezen van een sprookje.


3 Een actieve lichaamshouding.
Met armen en benen wordt het gesprek ondersteund. De lichaamshouding en de mimiek van het gezicht worden gebruikt om de woorden kracht bij te zetten. Non verbale communicatie heet dat, met een deftig woord. Bij het overbrengen van een boodschap, wordt van de inhoud slechts weinig onthouden. Maar hóe je het overbrengt staat in de geheugens van de toehoorders gegriefd. Als ik het woord "zee" uitspreek met mijn handen op de rug en mijn hoofd omlaag, komt dat heel anders over dan dat ik met mijn armen een wijdsgebaar maak waarmee de uitgestrektheid van de zee getoond wordt.


Het werk, denk en doe tempo ligt een dertig procent hoger.

De enthousiasteling is net wat sneller, doet wat extra en heeft er meer zin in.

Share by: